A kormány csak a szavak szintjén zöldíti magát, valójában zöldségeket beszél

A debreceni példa jól mutatja: a kormány csak a szavak szintjén zöldíti magát, valójában zöldségeket beszél

Egy debreceni beruházás miatt Dr. Keresztes L. Lóránt, az LMP frakcióvezetője az utóbbi időben írásban és szóban is feltett több kérdést Palkovics Lászlónak és minisztériumának, most pedig feleltek is neki. Kielégítő válasz helyett azonban csak az derült ki, hogy a Fidesz zöldülése hiteltelen és nem őszinte.

A minisztériumi államtitkár konkrétumok nélküli válaszában arról beszélt – közelebbről meg nem nevezett hatástanulmányokra hivatkozva –, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a megnövekedett autóforgalom és a nagyobb sebességgel közlekedő gépkocsik több zajt és káros anyagot bocsátanak ki, majd egy ötsávos moszkvai körforgalmat hozott fel pozitív példának pont egy olyan országból, amelyik nem nagyon törődik a klímacélokkal. A Fidesz ismét bizonyította, hogy a bezöldülés nem hiteles zöld politika, mindössze a felszín zöldre festése – ami alatt viszont nincs semmi, ami csak egy kicsit is zöldnek látszana.

Előzmények: szeptember 17-én Debrecen kormánypárti polgármestere bejelentette, hogy szeptember 20-án megkezdődik az Egyetem sugárút és a Bethlen utca megújítása, kétszer kétsávossá történő bővítése. Mivel már ennyiből is sejteni lehetett, hogy ez megnövekedett autóforgalommal, még nagyobb mértékű zaj- és légszennyezéssel jár, továbbá a Bethlen utca esetében még a zöldfelület csökkenésével is, Dr. Keresztes L. Lóránt, az LMP frakcióvezetője írásbeli kérdést intézett Palkovics Lászlóhoz, hogy megtudja, a miniszter szerint rendben van-e ez így, továbbá közérdekű adatigényléssel fordult Debrecen Polgármesteri Hivatalához, hogy kikérje a fejlesztéssel kapcsolatos előkészítő dokumentumokat és a vonatkozó hatástanulmányokat.

A beruházás miatt megnő a belváros átmenő autóforgalma, még jelentősebbé válik a zaj- és légszennyezés, nem beszélve a zöldterület csökkenéséről. A kormány, amelyik épp propagandaelemekkel bőségesen megszórt, zöld online konzultációt indított, és előszeretettel mutatja magát klímabajnoknak, vajon miként vélekedik a debreceni beruházásról. Helyesnek tartja-e, hogy a helyi fideszes városvezetés figyelmen kívül hagyja a helyi civilek és pártszervezetek tiltakozását meg a valóban előremutató zöld szempontokat a projekt kapcsán, és a környezetkárosító hatásokat nem csökkenti, hanem épp ellenkezőleg, megnöveli.

LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!