A kormány csak szavakban áll ki a GMO ellen

Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának kormánypárti elnöke az LMP határozati javaslatának bizottsági tárgyalása során ugyan megerősítette: továbbra is határozottan kiállnak Magyarország teljes GMO-mentessége mellett, ennek értelmében ellenzik az új-géntechnológiák alkalmazását is. A látszólagos szakmai-elvi egyetértés ellenére a kormánypárti többség mégsem engedte az előterjesztést a Parlament elé, ami az LMP szerint elfogadhatatlan. A zöldpárt ezért az agrárminisztertől vár konkrét lépéseket, hogy a magyar kormány európai uniós szinten minden lehetséges eszközzel küzd azért, hogy az új GMO-technológia ne kerülhessen ki a GMO-szabályozás hatásköre alól.

Az LMP álláspontja szerint időszerű és szükséges a garanciák lefektetése, mivel egyre több információ érkezik arról, hogy agráripari óriásvállalatok „új” génmódosítási technikákkal létrehozott szervezeteket terveznek az európai piacra dobni. Egyre erősödő lobbitevékenységük célja, hogy az új GMO technológiákat kivonják a jelenlegi, szigorú európai GMO-szabályozás hatálya alól. Hazánk érdeke pedig ezzel ellentétes: továbbra is meg kell őriznünk élelmiszerbiztonságunkat, és meg kell védenünk természeti környezetünket, egészségünket.

Keresztes László Lóránt, az LMP előterjesztője felhívta a bizottság figyelmét arra is, hogy az országgyűlésben van olyan parlamenti frakció, mely nyíltan kiáll a GMO technológiák engedélyezése mellett. Ezért az LMP határozati javaslatának parlamenti vitára bocsájtásával tiszta helyzetet lehetne teremteni, és elfogadásával megerősíthetjük hazánk álláspontját. Így a kormány az új-GMO lobbival szemben is határozottan felléphet európai uniós szinten.

A kormánypárti többség a látszólagos egyetértés ellenére mégsem engedte az előterjesztést a Parlament elé.

Az LMP határozati javaslatát itt olvashatják.

LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!