A kormány egyik kezével elvesz a pedagógusoktól, de a másikkal sem ad

Az LMP szolidáris a pedagógusokkal, az ellenzéki párt szerint ugyanis kormány az egyik kezével elvesz tőlük, de a másikkal sem ad semmit – jelentette ki hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes.

A politikus sérelmezte, hogy a kabinet a tanárok béremelését illetően folyamatosan „az Európai Unióra mutogat”, holott a megfelelő bérek biztosítása szerinte a magyar állam feladata, az uniónak ahhoz nincs köze.

Kijelentette: egy azonnali, 50 százalékos emelésre lenne szükség, amit minden évben egy infláció feletti növelésnek kellene követnie ahhoz, hogy a magyarországi tanárok bére elérje az osztrákokét, és vonzóvá váljon a pálya.

A készülő státusztörvénnyel ugyanakkor elvesz a kormány a tanároktól – hangsúlyozta a politikus. Azt mondta: a tervezet kizárólag olyan változtatásokat tartalmaz, amelyek súlyosan korlátozzák a pedagógusokat.

A tervezet jogosítványokat vonna el a nevelőtestületektől, emelné a próbaidő hosszát és olyan fegyelmi eljárást vezetne be, amelyek a fizetések megvonásával járnának. Szigorítanák a rendkívüli felmentés szabályait, és akár a vasárnapi munkavégzést is elrendelhetnék – sorolta. Emellett növekedne az előírható helyettesítési idő, miközben a napi és heti munkaidő is bővülne.

Szerinte a szakszervezeteket is ellehetetlenítenék és a sztrájkjogot is tovább korlátoznák a tanárok számára.

Kijelentette: az LMP tiltakozik ezek ellen, ezért részt vesz a hétfői tanártüntetésen.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!