A kormány ellehetetlenítené a közmeghallgatásokat

Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul egy kormányrendelet miatt, amely az ellenzéki párt véleménye szerint ellehetetlenítené a közmeghallgatásokat – mondta Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Közölte: a Magyar Közlöny április 27-i számában megjelent egy kormányrendelet, amely szerint ezentúl közigazgatási hatósági eljárásban a közmeghallgatás az érintettek személyes jelenléte nélkül is megtartható.

Ezt abszurdnak nevezte, mondván, a Fidesz és a kormány ezzel megalkotta a „közelhallgatás rendszerét”. Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben, mert meggyőződése, hogy a kormányrendelet sérti a magyar állampolgárok alkotmányos jogait – mondta Csárdi Antal.

Hangsúlyozta: Magyarországon eddig sem volt túl sok beleszólása a társadalomnak a közügyekbe, hiszen a Fidesz a népszavazást „gyakorlatilag betiltotta”, ezzel a rendelettel pedig a közmeghallgatásokat lehetetleníti el, így az embereknek még lehetőségük sem lesz elmondani a véleményüket vagy feltenni a kérdéseiket olyan fontos ügyekben, mint az akkumulátorgyárak telepítése.

Csárdi Antal szerint a kormány azért fél a magyar emberek véleményétől, mert „takargatnivalója” van, pedig ki kell mondani, hogy az akkumulátorgyártás milyen mérhetetlen környezetterheléssel jár.

Kijelentette: az LMP amíg „mozdulni tud”, harcolni fog azért, hogy minden magyar ember hozzájuthasson a hétköznapi életét befolyásoló beruházásokkal kapcsolatos információkhoz.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!