A kormány emelje az otthonápolási díjat a minimálbér szintjére!

Az LMP újra benyújtja az Országgyűlésnek azt a határozati javaslatát, amelyben kezdeményezi, hogy a kormány az otthonápolási díj összegét emelje a minimálbér szintjére – közölte Gál József, az LMP szóvivője, hétfői online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus szerint Magyarországon „gondoskodási válság” van, idősödő a társadalom, kevés a férőhely az idősotthonokban, így egyre nagyobb szükség van az idős, beteg hozzátartozók otthon ápolására. Azonban – folytatta – a kormány nem hajlandó a havi 68 500 forintos ápolási díjat elfogadható szintre emelni.

Emlékeztetett: az LMP már többször benyújtotta azt a határozati javaslatot, melynek értelmében az ápolási díjat megemelnék a minimálbér szintjére, így a hozzátartozójukat otthon ápolók azonos díjat kapnának a gyermeküket otthon ápolókkal, azonban a kezdeményezést a kormánypártok „rendszeresen lesöprik az asztalról”.

Kijelentette: az LMP elkötelezett a gondoskodási válság megszüntetése mellett, ezért ezt a határozati javaslatot újra benyújtják.

A gondoskodás közös ügyünk és közös társadalmi felelősségünk, ezért elvárjuk a Fidesz-KDNP-től, hogy szavazza meg és fogadja el az LMP javaslatát – hangsúlyozta.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!