A kormány hagyja abba a ködösítést Paks2-ről!

Dr. Keresztes L. Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Paks2-re vonatkozó nyilatkozatára. Az LMP álláspontja egyértelmű: a Paks2 projekt ezer sebből vérzik, és a magyar nemzeti érdek az, hogy leállítsuk ezt a gigantikus és felesleges beruházást.

Szijjártó Péter azt állította, hogy jól haladnak Paks2 bővítésének előkészítő munkálatai. A valóság ezzel szemben az, hogy a beruházás 7 éves csúszásban van és a szakhatóság néhány nappal ezelőtt elutasította Paks2 engedélyezését. Ráadásul a hatóság 500 kisebb-nagyobb hiányosságot talált az orosz dokumentációval kapcsolatban.

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy tartani kívánják Paks2 eredeti ütemtervét. Az LMP felszólítja a kormányt, tegyenek le arról, hogy politikai nyomást gyakoroljanak az engedélyező hatóságra, hogy a biztonság rovására felgyorsítsák az építkezést.

Szijjártó Péter a Roszatom vezetőivel is egyeztetett Moszkvában. Az LMP-nek határozott véleménye az, hogy nem Moszkvában, hanem Magyarországon kell meghozni a döntéseket az atomerőműről.

A Paks2 beruházás ezeken felül is számos problémát vet fel. Szakértők szerint az építkezés tervezett helyszíne nem földrengésbiztos. Az LMP arra a kérdésre is választ vár, hogy a kormány tervezi-e a jelenlegi blokkok üzemidejének meghosszabbítását. Dr. Keresztes L. Lóránt azt is elmondta, hogy csak a helyiek dönthetnek arról, hogy legyen-e Bodva határában atomtemető.

LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!