A kormány helyezze hatályon kívül a tűzifarendeletet!

Az LMP követeli, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a tavaly augusztusi tűzifarendeletet és „a gazdasági célú pusztítás helyett” védje meg a magyar erdőket – mondta Süveg Anna, a párt szóvivője pénteki budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus kijelentette: „még mindig veszélyben vannak a magyar erdők a kormány miatt”. Egy éve hozta a kormány azt a rendeletet, amely jelentősen bővítette a fakitermelés lehetőségét a magyar erdőkben, „veszélyeztetve ezzel a már amúgy is fenyegetett erdőket” – közölte.

Véleménye szerint a rendelet kapkodva, az energiaválság miatti sokkból született és „dilettáns módon alkották meg”. Megijedtek, hogy nem lesz elegendő orosz gáz, ezért a tűzifatermelést drasztikusan növelni akarták – tette hozzá.

Kiemelte: a fakivágások, az erdőirtások és a megfelelő pótlás nélküli kitermelések lehetőségének tágítása nagy veszélyt jelent a magyar erdőkre, ezért más pártok és civil szervezetek mellett az LMP is tiltakozott. A tiltakozások és a tömeges felháborodás hatására a kormány visszakozott és miniszteri utasításba adta, hogy a legsúlyosabb intézkedéseket az állami erdőkben ne alkalmazzák – mondta.

Tavaly ősszel és télen az erdőirtások, a gazdasági célú kitermelések fokozódtak – jegyezte meg.

Azt mondta, ismét közeleg a tél és „a magyar erdőket letarolással fenyegető rendelet” még mindig hatályban van. A kormány pedig továbbra is azt gondolja, hogy a gazdasági érdekek, az eladható faanyag vagy a presztízsberuházások fontosabbak, mint az erdők épsége – jelentette ki.

Kitért arra, hogy az LMP az elmúlt évben folyamatosan küzdött az erdőirtások és favágások ellen. A párt januárban benyújtott egy parlamenti határozati javaslatot, amely drasztikusan szűkítette volna a nagy kiterjedésű fakitermelések lehetőségét, azonban ezt a fideszes többség elutasította – mondta.

Süveg Anna hangsúlyozta: pártja az erdővédelmi javaslatát ősszel ismét benyújtja az Országgyűlésnek, mert ha meg akarják menteni az erdőket, a gazdálkodás radikális átalakítására van szükség. Úgy fogalmazott: nem előzheti meg a gazdasági érdek a természeti javak épségének védelmét, és nem előzheti meg a profitérdek az emberek egészséges környezethez való jogát.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!