A kormány ismerje el, hogy az otthonápolás is munka!

Az otthonápolás is munka – jelentette ki az LMP frakcióvezető-helyettese pénteki, az ápolók világnapján tartott sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy Máté elmondta: pártja azt szorgalmazza, hogy a kormány ismerje el munkaként a szeretteiket otthon ápolók tevékenységét, és fizessen számukra is a minimálbérnek megfelelő összeget, akkor is, ha nem gyermeküket, hanem más hozzátartozójukat gondozzák.

Az ápolási díj 45 ezer forint, az emelt szintű mintegy 68 ezer, míg a kiemelt alig több mint 82 ezer forint jelenleg – ismertette. Ez töredéke a minimálbér 232 ezer forintos értékének – jegyezte meg.

Hozzátette: azt is kezdeményezik, hogy április 23. legyen az otthonápolók napja annak tiszteletére, hogy Kossuth Zsuzsanna 1849-ben ezen a napon fogalmazta meg felhívását a magyar nőkhöz, kérve a szabadságharc sebesültjeinek ápolását.

A politikus közölte azt is: a szociális vagy egészségügyi intézményekben dolgozó professzionális ápolók megbecsülését is kérik. Azt javasolják, hogy bérfejlesztésük üteme és mértéke érje el az orvosokét.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!