A kormány méltatlan munkakörülményekhez asszisztál az akkumulátorgyárakban

Az akkumulátorgyárak Magyarországra telepítése a környezetterhelésen túl azzal a veszéllyel is jár, hogy a jelenleginél is jobban csorbulnak a munkavállalói jogok – mondta pénteki sajtótájékoztatóján az LMP országos elnökségének tagja.

Tetlák Örs az online is követhető tájékoztatón kijelentette: mindez a kormánystratégia része. Emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ben elhangzott szavaira, amely szerint Magyarországon olcsó a munkaerő, a munka törvénykönyve pedig rugalmas.
Az LMP politikusa szerint ez utóbbi azt jelenti, hogy letörték a sztrájkjogot, kiüresítették a munkavállalói jogokat.
Úgy folytatta: az ide települt akkumulátorgyárak többsége kevésbé jogkövető, szakszervezeti vezetők elmondása szerint ilyen mértékű korrupcióval egyetlen más iparágban sem találkoztak. A munkaerőt kizsigerelik, az érdekképviselet fogalmát nem ismerik, figyelmen kívül hagyják a munka- és katasztrófavédelmi előírásokat – fűzte hozzá.
Tetlák Örs azt is mondta, egyre egzotikusabb országokból hozzák a munkaerőt ezekbe az üzemekbe, akiket „feketén” foglalkoztatnak. Szerinte a kormány arra akarja használni a külföldi munkaerőt, „a migránsokat”, hogy alacsonyan tarthassa a béreket.
Ezen multicégek támogatása helyett a hazai kis- és közepes vállalkozásokat kellene segíteni – hangsúlyozta.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!