A kormány multiknak adja a magyar termőföldet

Újabb termőföldek esnek az akkumulátorgyártás áldozatául, a kormány, ígérete ellenére adja oda azokat külföldi multiknak – monda csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: Orbán Viktor még a 2010-es kampányban fogalmazta meg, hogy ha a Fidesz alakít kormányt, a külföldiek itt termőföldet soha nem fognak vásárolni, akárhogy is döntsenek Brüsszelben.
Csárdi Antal szerint azonban most éppen ez történik, ráadásul Brüsszel segítségével. Az Európai Bizottság ugyanis nemrég úgy döntött: a gödi akkumulátorgyár bővítése megkaphatja a 90 millió eurós állami támogatást.
A Debrecenbe tervezett kínai CATL gyár 221 hektárnyi termőföldet igényel, amelynek 40 feletti az aranykoronaértéke, míg a győri 400 hektárnyit, amelynek értéke 23 aranykorona – ismertette.
Csárdi Antal kijelentette: nem szabad hagyni, hogy a kormány célja megvalósuljon, és Magyarországra települjön az uniós akkumulátorgyártás 80 százaléka, ennek ugyanis a magyar nemzet egyértelműen vesztese lenne.
Az LMP ezért újabb tiltakozásokat szervez – mondta.

MTI / LMP sajtó

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!