A kormány ne tiltsa tovább az olcsó szélenergia hasznosítását!

A szelek nemzetközi napján az LMP határozati javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy könnyebben lehessen szélerőműveket építeni Magyarországon.

A jelenlegi szabályozás lehetetlenné teszi a szélenergia hasznosítását. A kormány 2016-ban olyan szabályt hozott, ami szerint lakott területtől számított 12 kilométeren belül be van tiltva a szélerőművek építése. A sűrű településhálózatunk miatt nincs olyan pontja az országnak, ami teljesítené a feltételeket, vagyis az országban sehol sem lehet szélturbinát telepíteni.

Az LMP határozati javaslata eltörölné a 12 kilométeres korlátozást, és úgy módosítaná a szabályozást, hogy lakott területtől számítva 1 kilométeren túl lehessen szélturbinákat telepíteni, ha teljesítik a zajkibocsátásra vonatkozó határértéket.

A zöld válasz az energiafogyasztás csökkentése és a megújuló energiaforrások. A megújulók egyszerre jelentenek választ a klímaváltozásra és az orosz energiafüggőségre. Mivel itthon termeljük meg az energiát, nemzetstratégiai szempontból is fontos. Érthetetlen, hogy a „nemzeti kormánynak” ez miért nem szempont. Az LMP ezért követeli, hogy a kormány oldja föl a szélturbinák telepítését tiltó szabályokat. Az orosz energiafüggőséget nem más forrásból származó fosszilis energiával kell csökkenteni, hanem megújuló energiaforrásokkal.

Dr. Schumuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnökei

Dr. Keresztes L. Lóránt, a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!