A kormány ne titkolózzon tovább Paks II-vel kapcsolatosan!

Dr. Keresztes L. Lóránt, a Fenntartható fejlődés bizottság LMP-s elnöke szerette volna megtudni, hogy a kormány hogyan garantálja Paks 2 biztonságát egy súlyos baleset esetén, vagy azt, hogy miért maradtak el a geológiai vizsgálatok Paks 2 talajkiemelésekor, mit fognak majd kezdeni a fűtőelemekkel, miért nincs már Paks 2 miniszter, mi az oka, hogy létesítési engedély előtt kiásták Paks 2 munkagödrét.

Továbbá azt is szerettük volna megtudni, hogy a kormány azok után is kitart-e az orosz atomerőmű mellett, hogy az orosz hadsereg fegyveres támadást indított Európa legnagyobb atomerőműje ellen Ukrajnában, és európai uniós szankciók nehezítik meg az együttműködést a Roszatommal. Számos kérdést feltettünk a magyar emberek biztonságával, energiaellátásával és jövőjével kapcsolatban, azonban Magyar Levente államtitkártól csak egy rövid, konkrétumokat nem tartalmazó választ kaptunk.

A kormány szerint Magyarországnak érdeke, hogy minél nagyobb mértékben önellátóvá váljon az energiaellátás területén és képes legyen részben, vagy egészben előállítani a felhasznált energiát. Ezzel az LMP is egyetért, éppen ezért nem értjük, hogy a kormány miért egy olyan projekttel foglalkozik, ami már most is komoly csúszásban van az orosz fél megbízhatatlansága miatt, és miért nem zöld energiába fekteti a Paks 2-re szánt forrásokat?

A magyar embereknek joguk van tudni, hogy a kormány egy aktív törésvonal fölé akarja építeni Paks 2-t, joguk van tudni azt, hogy ez mekkora biztonsági és gazdasági kockázatot jelent. Ennek ellenére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt jelentette be, hogy szeptember elsejével elkezdődnek az építkezési munkálatok.

Mivel a kormány eltitkolja a konkrét információkat a magyar emberek elől, ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja bírósági pert fog indítani annak érdekében, hogy ezek az adatok a nyilvánosság elé kerüljenek.

A kormány valljon színt: mi garantálja, hogy az egy biztonságos atomerőmű lesz, hogyan kívánják megoldani a kiégett kazetták biztonságos tárolását, és nem utolsósorban mikorra készül el és mennyibe fog kerülni az új atomerőmű megépítése az országban?

A kérdéseket itt olvashatják, az egységes választ pedig itt.

LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!