A kormány nem akarja megvédeni a bükkerdőket a tarvágásoktól 

Elutasította az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága az LMP azon határozati javaslatát, amely a védett bükkerdőkben csak örökerdő üzemmódot engedne és az őshonos fafajokból álló, védett erdőkben is kivezetné a tarvágást. Az LMP nem adja fel, mert bükkerdőink végveszélyben vannak, és erdőink megmentése érdekében erdőgazdálkodásunk radikális átalakítására van szükség.

Magyarország bükkerdei végveszélyben vannak. A klímaváltozás miatt a számukra megfelelő hűvösebb, csapadékosabb klíma még a hegyvidékeken is megszűnik. A klímaváltozás hatására nagymértékben ráerősít a hagyományos módon folytatott erdőgazdálkodás, erre pedig a kormány azon törekvése, hogy az erdőkből pótolja az energiaválság miatti plusz tűzifaigényt.

Különösen az idős, 140-160-180 éves állományok kitermelése, tarra vágása fájó, mert igen kevés ilyen erdőnk van, és valós értékük messze meghaladja a kitermelhető faanyag értékét. Ökológiai és rekreációs értékük kiemelkedő, pótolhatatlan. Létrejöttükhöz több emberöltőnyi idő kell, és az idős állományok ráadásul sokkal ellenállóbbak is; sokkal nagyobb az esély, hogy át tudják vészelni a klíma megváltozását.

A kormányoldal képviselői több vitatható, és egymásnak is ellentmondó érvvel indokolták az elutasítást. Állították, hogy nincsenek is tarvágások a bükkösökben; azt is, hogy azért vannak, mert ezt az adott erdőrész egészségi állapota indokolja; és azt is, hogy a Kárpát-medence már nem alkalmas a bükkerdőknek, ezért inkább termeljük le, amíg lehet, mielőtt „elrohadnak”.

Az LMP szerint ezzel szemben a bükkerdőket meg lehet és meg is kell menteni, és ennek része a tarvágások azonnali leállítása, tűzoltó, első lépésként. A bizottság alelnöke ígérte, hogy összehívja ez ügyben a Mezőgazdasági Bizottság Erdészeti Albizottságát, ezt számon fogjuk kérni. A javaslatot pedig újra benyújtjuk, amíg a Fidesz be nem látja, hogy a természeti kincseink és erőforrásaink gazdasági célú felélése az erdőgazdálkodásban sem folytatható.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!