A kormány nem kíván fellépni az ipari környezetszennyezőkkel szemben

Az LMP szerint a kormány nem kíván fellépni a nagy ipari szennyezőkkel szemben, nem tartatja be velük a környezetvédelmi szabályokat.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese keddi, online is követhető budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a gödi Samsung gyár jelen pillanatban környezethasználati engedély nélkül működik, amivel súlyosan megsérti a magyar jogrendszert, a kormány és a környezetvédelmi hatóság pedig a „kisujját sem hajlandó megmozdítani annak érdekében, hogy betartassa a Samsunggal az érvényes bírói döntést”. Ezért döntött a gyár bejáratainak lezárása mellett a párt hétfőn – tette hozzá.

Csárdi Antal emlékeztetett: a Gödért Egyesület keresete alapján a bíróság az azonnali jogvédelem intézményével élt és hatálytalanította a Samsung gyár korábbi környezethasználati engedélyét. A Samsungnak ez alapján le kellett volna állítani a gyártást vagy legalább is több mint 98 százalékkal csökkentenie kellett volna a termelést. Ez nem történt meg. A gyár „jogszerűtlenül de háborítatlanul” működik.

Közölte: ezért írásbeli kérdéssel és egy személyes találkozó kezdeményezésével fog fordulni az illetékes minisztériumhoz és Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez, valamint levélben fogja megkeresni a Samsung vezetőit, hogy megtudja, hogyan és mikor kívánják betartatni, illetve betartani a bíróság döntését.

Jelezte azt is: az LMP mindaddig folytatni fogja a hétfőihez hasonló akcióit, ameddig a kormány nem hajlandó lépni az ügyben.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!