A kormány nem teljesítette a szélerőművekkel kapcsolatos vállalásait

A kormány nem teljesítette a helyreállítási tervben szereplő, szélerőművekkel kapcsolatos vállalásait – mondta az LMP frakcióvezető-helyettese hétfői, budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján.

Csárdi Antal arról beszélt: a kormány március 31-re ígérte a szélerőműtelepítések „abszurd korlátozásainak” megszüntetését. Arra is ígéretet tettek, hogy eddig a határidőig nyilvános, átfogó konzultációt tartanak a szélerőművekről, valamint az önkormányzatokkal is „átlátható és átfogó párbeszédbe” kezdenek a témában.
Az LMP múlt héten számos helyen kereste a konzultációs lehetőséget és a jogszabálytervezetet de nem találták ezeket – tette hozzá.
Értékelése szerint a kormány ragaszkodik az orosz fosszilis energiához, amely nem olcsó és nem is lesz az, ráadásul veszélyes is.
Megjegyezte, tudják, hogy a kormányon és a Fideszen belül is viták vannak a szélturbinák engedélyezéséről és hogy miniszterelnök az ellenzők közé tartozik, de úgy tűnt, hogy az uniós források miatt ő is „beáll a sorba”, mégsem történt semmi.
Kitért arra: az LMP számos alkalommal benyújtotta már a szélerőművek engedélyezéséről szóló határozati javaslatát, de a fideszes többség rendre leszavazta a kezdeményezést.
Csárdi Antal jelezte, a parlament hétfői ülésén azonnali kérdést fog feltenni a témában, mert „válaszokat kell kapni”, hogy mikor kezdődik el a társadalmi konzultáció, a párbeszéd az önkormányzatokkal, és mikor fog megszületni a törvény, ami lehetővé teszi a szélturbinák telepítését.
Azt is mondta, nem engedik, hogy a kérdés lekerüljön a napirendről, addig fogják újra és újra benyújtani a határozati javaslatukat, addig kérdezik újra és újra a kormányt, amíg kénytelen nem lesz eleget tenni saját vállalásának.
Az ellenzéki politikus hibás útnak nevezte, hogy megújuló energiák helyett gázturbinákkal és paksi bővítéssel akarja a kormány biztosítani az energiát ahhoz, hogy „akkumulátorgyarmatot” csináljon Magyarországból.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!