A kormány nem tudja megindokolni a szélenergia betiltását

A szélenergia a leginkább környezetbarát energiatermelési technológia, ennek ellenére a kormány 2016-ban betiltotta a szélturbinák telepítését, és azóta sem tud erre épkézláb magyarázatot adni. Palkovics László miniszteri meghallgatásán előadott „szakmai” érveit az ELTE energiaföldrajzi kutatócsoportja cáfolta. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja írásbeli kérdésben szembesíti a technológiai és ipari minisztert a tudományos tényekkel.

Palkovics László szerint azért nem engedélyezik a szélenergiát, mert Magyarországon egyedül a Móri-árokban fúj stabilan a szél, így a szélerőművek megtérülése bizonytalan és az energiatárolás sem megoldott. Az ELTE kutatócsoportja rámutatott, hogy ez az állítás tudományosan nem megalapozott. Hazánk szélklímája csaknem az ország teljes területén lehetővé teszi a modern szélturbinák gazdaságos üzemeltetését. Például Sopron térségében tizedével magasabb áramtermelést lehet elérni, mint a Móri-árokban. Magyarország alkalmasságát mutatja az is, hogy a hazai (2010 előtt épült) szélturbinák kihasználtsága az európai átlagnál magasabb.

Az LMP írásbeli kérdést nyújt be Palkovics Lászlónak: a tudományos tények ismeretében is kitart a szélenergia tiltása mellett? A klímaváltozás megfékezése és az orosz energiafüggőség csökkentése nem lehetséges a megújuló energiaforrások, köztük a szélenergia alkalmazása nélkül.

Ungár Péter,
az LMP frakcióvezetője

Dr. Keresztes L. Lóránt,
a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!