A kormány orosz érdekek szerint módosítja a szerződéseket

A kormány a szélerőművek engedélyezése helyett orosz érdekek szerint módosítja a paksi bővítés szerződéseit – mondta keddi sajtótájékoztatóján az LMP országos elnökségének tagja.

Tetlák Örs kijelentette: azzal, hogy a Roszatom helyett egy magyar cég lesz a beruházás fővállalkozója, a projekt valamennyi kockázatát a magyar fél veszi át.

Emlékeztetett: a Roszatom 2014-ben egy „kulcsrakész” atomerőművet ígért fix áron, a fővállalkozó cseréjével azonban a 4000 milliárd forintra tervezett költségek az egekbe szökhetnek, és az időbeli csúszás kockázata is a magyar félé lesz, annak minden költségével.

Az ellenzéki politikus megismételte pártja álláspontját a projektről: szerintük annak felmondására lenne szükség, és nem a szerződés előnytelen és értelmetlen módosítására. Új atomerőmű helyett az ország energiahatékonyságát kellene növelni, és átállni a megújuló források használatára.

Ehhez Tetlák Örs szerint elengedhetetlen lenne, hogy a kormány teljesítse vállalását a szélerőművek engedélyezésére, annak azonban nem tett eleget a március 31-ei határidőig. Annak ellenére nem, hogy az Európai Bizottság felé ezt vállalta, miután a bizottság ezt feltételül szabta az uniós helyreállítási alap forrásainak biztosításához – jegyezte meg az ellenzéki politikus.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!