A kormány semmit nem tett a klímavédelemért az elmúlt évben

Az LMP társelnöke szerint a magyar kormány az elmúlt egy évben semmit nem tett a klímavédelem érdekében.

Schmuck Erzsébet az Egyiptomban a hétvégén kezdődő klímacsúcs előtt, pénteken tartott online sajtótájékoztatón azt mondta: hiába a vállalások, ha azok nem teljesülnek; Magyarországon ugyanis nem növekedett a zöld területek nagysága, nem csökkent a károsanyag-kibocsátás és az alkalmazkodásban sem lépett előre az ország. Az első háromnegyedévben 41 százalékkal nőtt a benzinfogyasztás az előző év azonos időszakához képest, amiatt, hogy „a kormány támogatja az autózást” – mondta.
Kifejtette: az ipar továbbra is energiaigényes, 1 százaléknyi GDP-növekedés kétszer annyi energiát igényel itt, mint Ausztriában; a kabinet eközben az akkumulátorgyártást erőlteti, augusztusban egy „erdőpusztító” rendeletet fogadott el, és a vízvisszatartásban „sem léptünk előre”.
Schmuck Erzsébet rámutatott arra, hogy a klímacsúcs előtt napvilágot látott jelentések szerint az évszázad végére 2,8 fokos átlagos hőmérséklet-emelkedés várható, ami duplája a 2015-ös párizsi célnak.
Az ellenzéki politikus gyökeres változást sürgetett, emellett egy 600 milliárd forintos keretösszegű épületkorszerűsítési programot, a szélerőművek építésének újbóli engedélyezését, a „napelemadó” eltörlését, a klímabérlet bevezetését, valamint a paksi bővítés leállítását.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!