A kormány szembe megy a magyar nemzeti érdekekkel

A „kormány szembe megy a magyar nemzeti érdekekkel” és „hazug állításokkal” próbálja igazolni az akkumulátorgyár-beruházásokat – jelentette ki szerdai, interneten is közvetített pécsi sajtótájékoztatóján az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.

Keresztes László Lóránt emlékeztetett: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kósa Lajos fideszes parlamenti képviselő kedden egy újabb akkumulátorgyár létesítését jelentette be Debrecenben, melyhez a kormány 14 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt.

Az ellenzéki politikus szerint különösen azok után megdöbbentő és elfogadhatatlan, hogy erről korábban nem tájékoztatták a helyieket, hogy a másik, szintén Debrecenben épülő kínai akkugyárat a helyiek tiltakozása ellenére „erőből akarják megvalósítani”.

A képviselő kijelentette: a „kormány szembe megy a magyar nemzeti érdekekkel” és „hazug állításokkal” próbálja e beruházásokat igazolni.

Szerinte „ordas nagy hazugság” volt a külügyminiszter részéről, hogy Magyarországon az akkumulátorgyáraknak szigorú környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük. Ha ez valóban így lenne, nem vennék semmibe a mérnöki kamara kritikáit, nem adnának felmentéseket a beruházóknak, s nem szavazta volna le az általa vezetett bizottságban a kormányoldal az LMP környezetvédelmi célokat szolgáló indítványait – sorolta Keresztes László Lóránt.

Szerinte a külügyminiszter azon szavai sem hihetők, miszerint a kormány célja, hogy „Magyarország a környezet védelmének éllovasa legyen”, ugyanis az akkugyárak „brutális mértékben használják fel a természeti kincseket”.

Keresztes László Lóránt elmondta: a kedden bejelentett beruházás vízigényét Szijjártó Péter szerint 95 százalékban szürkevízzel fedeznék, azonban ez sem hihető, hiszen a kormány nem tudja felmutatni a szürkevízprogram megvalósításához szükséges „stratégiai dokumentumot”.

Hozzátette, a külügyminiszter azt mondta, hogy „a cégek rengeteg munkahelyet teremtenek” és infrastrukturális fejlődést hoznak. A gyakorlat és a befektetők bejelentései szerint azonban – mutatott rá – külföldiek dolgoznak majd az új gyárakban, az infrastrukturális fejlesztéseket – így a gyárak vízellátását – pedig a kormány állja a magyar adófizetők pénzéből.

A bizottsági elnök szerint „cinikus és hazug” Szijjártó Péter azon állítása is, miszerint a „kormány elismeri, hogy mindenki számára a legfontosabb az egészséges környezet”. Úgy vélte: ha ez így lenne, nem titkosítanának minden érdemi információt, hanem tisztességes tájékoztatást adnának, nem engednék el a szigorú környezetvédelmi vizsgálatokat, hanem megkövetelnék azokat, s kikérnék a helyiek véleményét.

Keresztes László Lóránt szerint „a kormány bebizonyította, hogy semmibe veszi a helyiek, a magyarok véleményét, érdekeit”, továbbá elhallgatja az akkumulátorgyárakkal járó környezeti kockázatokat, s gazdasági fejlődésről beszél, miközben csak „annyi történik, hogy idegen cégek idetelepítik kockázatos gyártásaikat, miközben a profitot kiviszik az országból”.

Közölte: az LMP továbbra is mindent megtesz a magyarországi természeti kincsek védelmében, ehhez pedig minden eszközt fel fog használni.

Bejelentette, hogy a párt debreceni szervezetének kezdeményezésére május 23-án tüntetést tartanak, amelynek részleteit a későbbiekben ismertetik.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!