A kormány vakon repül az akkumulátorgyárak ügyében

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint „a kormány gyakorlatilag vakon repül” az akkumulátorgyárak építésének ügyében, és már „letette a fegyverét az idegen gazdasági érdekek kiszolgálása tekintetében”, miközben fel sem tudja mérni, hogy milyen környezeti hatásai lesznek ennek a folyamatnak.

A politikus erről hétfőn, sajtótájékoztatón beszélt, azt követően, hogy a Parlament általa elnökölt Fenntartható Fejlődés Bizottsága megtartotta Nagy István agrárminiszter éves meghallgatását.

Keresztes László Lóránt arra alapozta kijelentését, hogy miközben a kormány akkumulátor-stratégia végrehajtása mellett döntött, jelzések szerint ehhez nem készült el a mindennek árát megmutató stratégiai környezeti értékelés, szerinte legalábbis erre mutat, hogy egyetlen megkérdezett kormányzati tisztségviselő sem tudott bemutatni ilyen dokumentumot.

A politikus hangsúlyozta: a kormányzat lényeges elvi kinyilatkoztatása, mennyire fontos természeti kincseink megóvása, a felelős politizálás a jövő nemzedékek jogainak védelme érdekében, ám szerinte teljesen más irányba mutatnak az elmúlt évek döntései, kormányzati cselekvései.

A természetvédelem ügye, a természet kincseinek megóvásának kérdése az elmúlt évtizedekben nem volt olyan veszélyben, mint mostanában – összegezte frakciója álláspontját Keresztes László Lóránt.

Szerinte miközben a kormány e kincsek védelme és a gazdaságfejlesztés közötti összhang megteremtéséről beszél, „ez az egyensúly végérvényesen felborult, és döbbenten állunk az előtt, hogy a természetvédelemért felelős miniszter sem kíván ebben a küzdelemben, úgymond, a természeti kincsek megóvásának az oldalán szerepet vállalni”.

Hozzátette: azt várnák el a minisztertől, hogy „ne szép szavakat fogalmazzon meg, hanem kőkeményen küzdjön meg azért, ne épülhessenek ilyen szennyező gyárak a magyar termőföldön”.

Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: az LMP súlyos kihívásokat lát az akkumulátorhulladék kezelésével kapcsolatban, fontosnak tartja, hogy meg kell állítani Magyarország „lecsapolását, kiszárítását”, valamint egyetértenek azzal, hogy meg kell őrizni Magyarország GMO-mentességét, valamint el kell kerülni, hogy hatályos engedélyének lejárta után ismét engedélyezzék a potenciálisan rákkeltő glifozát további használatát.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!