A kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

Jelen formájában káros a nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházások intézménye, mert a kormány visszaél vele – hangoztatta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja.

Ezt a jogszabályt, úgy, ahogy van, el kell törölni. Ez jelen formájában semmiképen nem szolgálja a közérdeket – fogalmazott az ellenzéki politikus, hozzátéve, elképzelhetőnek tartják, hogy új törvénnyel el lehessen érni a kívánatos célt.

Szendefy Mária felidézte: a Kúria a napokban zöld utat adott pártja népszavazási kezdeményezésének, amellyel a nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházásokról szóló törvény hatályon kívül helyezését kívánják elérni, így ha senki nem támadja meg a döntést az Alkotmánybíróságon, és az Alkotmánybíróság sem gördít akadályt ez elé, heteken belül megkezdhetik a referendum kiírásához szükséges aláírások összegyűjtését.

A jogszabályt kritizálva a politikus példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel. Azt mondta: a projektet 2018-ban minősítette nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházássá a kormány, s noha a pénzhiány miatt az eredetileg tervezettnél jóval csekélyebb tartalommal valósul végül meg „az őrült terv”, a helyiek évekig nem tudták használni a tópartot, ráadásul „közel hatvan hektáron gyakorlatilag letarolták a természetes élővilágot”, és elpusztultak a környék ikonikus épületei, a nádtetős házak is.

Hozzátette: néhány napja az derült ki, hogy az illetékes kormányhivatal az eredeti, „megalomán tervre” adta ki a környezetvédelmi engedélyt, így jelenleg nem tudni, pontosan mi is épül meg a Fertő partján.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!