A kormány visszaél a kiemelt beruházássá nyilvánítással

A kormány gátlástalanul használja a kiemelt beruházássá nyilvánítás gyakorlatát, ami teljesen elveszi a települések lakóitól azt a jogot, hogy beleszólhassanak életkörülményeik, lakókörnyezetük alakításába – mondta szerdai online sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke.

A képviselő hangsúlyozta: kiemelt beruházás esetén nem lehet helyi népszavazást tartani egy környezetszennyező beruházás megvalósításáról.

Felidézte, hogy az elmúlt években számos kiemelt beruházás kapcsán alakult ki jelentős lakossági tiltakozás, amire a kormány „fittyet hányt”.

Példaként említette a Fertő tavi nemzeti parki beruházást, a Balaton körüli „óriásprojekteket”, kikötőépítéseket, természeti területek „tönkretételét”, a szabadstrandok elfoglalását, valamint a szegedi árvízvédelmi erdőterület „átjátszását” a Szeged-Csanádi Püspökségnek. Emlékeztetett az akkumulátorgyárak, akkumulátoralkatrész-gyárak és akkumulátorhulladék-feldolgozók elleni tiltakozásokra is, kiemelve a legutóbbi, sóskúti esetet.

De a kiemelt beruházássá nyilvánítás tárháza szinte végtelen – jegyezte meg, hozzátéve: a kormány már lőteret is képes kiemelt beruházássá nyilvánítani. Üllőn ugyanis a helyi lakosok és a helyi civil szervezet több éve küzdenek egy 45 hektáros lőtér létesítése ellen, amely az Állatorvos-tudományi Egyetem lógyógyászati központjától és a környékbeli tanyáktól mindössze egy kilométerre valósulna meg – közölte Schmuck Erzsébet.

Hozzátette: éveken keresztül zajlott a tiltakozás, amikor múlt év végén a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a lőtér megépítését.

Mindez azt jelenti, hogy bármit megcsinálhatnak, most már nem lehet helyi népszavazást tartani, ha úgy akarják, nem kell környezeti hatásvizsgálat sem – mondta el, követelve a kiemelt beruházássá nyilvánítást lehetővé tevő építészeti törvény vonatkozó paragrafusainak mielőbbi hatályon kívül helyezését.

Az LMP felszólítja a Fideszhez hű embereket, hogy hagyják jogerőre emelkedni az Nemzeti Választási Bizottság által január végén átengedett népszavazási kérdést, amelynek az a célja, hogy érvénytelenítse az építészeti törvény kiemelt beruházásokra vonatkozó tartalmát – közölte Schmuck Erzsébet.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!