A kormányoldal folytasson érdemi vitát a természet-helyreállítási tervről

Az LMP felszólítja a kormányoldalt, szeptemberben folytasson érdemi vitát az Országgyűlésben arról, milyen feladatokat ró az országra az Európai Parlamentben (EP) elfogadott, a természet helyreállításáról szóló döntés – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet társelnök.

Az ellenzéki politikus a jövőre nézve nagy szerencsének nevezte, hogy az EP a strasbourgi plenáris ülésén szerdán végül elfogadta a természet helyreállításáról szóló jogszabályról kialakított tárgyalási álláspontját. Bár a javaslat gyenge, egy lépés a jó irányba – mondta.

Schmuck Erzsébet emlékeztetett: az Európai Bizottság a természet tragikus állapota miatt szigorúbb tervezetet készített, ám már a miniszterek tanácsa is gyengébb változatot fogadott el, és az EP is ezt szavazta meg. Eszerint 2030-ra a rossz állapotú természetes élőhelyeknek csupán a 30 százalékát kell feljavítaniuk a tagállamoknak.

Még ennek elfogadása is viharos volt – jelezte a politikus, kifejtve: az Európai Néppártban ugyanis lobbizni kezdtek ellene, azzal érvelve, hogy a mezőgazdaság számára gondot okoz a megvalósítása; a magyar fideszes és jobbikos képviselők sem szavazták meg az előterjesztést.

Schmuck Erzsébet meglepőnek nevezte a Fidesz „pálfordulását”, emlékeztetve: az agrárminiszter a miniszterek tanácsában még támogatta a dokumentumot.

Kijelentette: aki a javaslatot elutasította, az nincs tisztában az éghajlatváltozás gyorsulásával. A gazdák szerinte nem a dokumentum hatására kerülnek nehezebb helyzetbe, hanem akkor, „ha nem cselekszünk”.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!