A külföldön dolgozó fiatalok hazacsábítása nélkül nem lehet demográfiai fordulat

A kormány családpolitikája kudarcos, és a külföldön dolgozó fiatalok hazacsábítása nélkül nem lehet demográfiai fordulatot elérni – jelentette ki az LMP frakcióvezető-helyettese hétfői online sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy Máté azt mondta: ma Magyarországon a fiatalok elvándorlása az egyik legsúlyosabb probléma. Jelenleg négy-ötszázezer magyar dolgozik külföldön, aki az elmúlt bő egy évtizedben vándorolt ki Nyugat-Európa számos országába, mert nem találta meg itthon a számításaikat – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány súlyos hibát vétett akkor, amikor nem tudásalapú társadalmat hozott létre, hanem a teljes magyar gazdaságot arra építette, hogy kiszolgálja a multinacionális vállalatokat, hogy „összeszerelő üzemet varázsoljanak Magyarországból”.

Ezek a munkahelyek alacsony jövedelmű, alacsony hozzáadott értékű munkát jelentenek, ami nem elég vonzó a fiataloknak – mondta az OTP Fáy András Alapítvány felmérésének adataira hivatkozva, amely szerint minden második 16-24 év közötti magyar fiatal külföldön képzeli el a jövőjét.

Szólt a Hazaváró Irodák rendszeréről is, amelyet egy kommunikációs trükknek nevezett, mondván, azok alapszintű tanácsokon túl semmi más segítséget nem nyújtanak, és nem is külföldön vannak, hanem magyar nagyvárosokban.

Kanász-Nagy Máté ezért írásban fordul a kormányhoz a programmal kapcsolatban, amelyről a közösségi média eszközein keresztül a külföldön dolgozó fiatalok véleményét is megkérdezik.

Az LMP frakcióvezető-helyettese a KSH által közzétett demográfiai gyorsjelentés adatait elkeserítőnek minősítette, és azt mondta: a népességszám nyolc hónapja tartó csökkenése is arra mutat rá, hogy nem lehet demográfiai fordulatot elérni a külföldre költözött fiatalok hazahozatala nélkül.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!