A kultúrának vissza kell adni a szakmai és financiális önállóságát

A Magyar Kultúra napjának legfontosabb üzenete, hogy meg kell teremteni a magyar kultúra szabadságát és függetlenségét. A kormány jelenleg nem csak kultúrpolitikai kötelességének nem tesz eleget, hanem gyakorlatilag ellopja a kultúrát a magyaroktól.

A kultúrára szánt összegek és költségráfordítások a kormány által átláthatatlan, követhetetlen módon kerülnek felhasználásra. Magyarország európai viszonylatban kiemelten magas összeget költ a kulturális szektorra, a kulturális szegénység azonban mégsem csökken, a szektorban dolgozók többségének fizetése pedig nem haladja meg a minimálbért. Mindeközben folyamatosan zajlik a kulturális kincsek, örökségek kiszervezése haverok kezébe adományozása.

Mivel a kultúrpolitika feladata kulturális örökségünk megőrzése és a kulturális párbeszéd, ezáltal szabad kultúra fenntartása, ezért a mindenkori államnak kötelessége mind a források igazságos és politikától mentes elosztása, a hozzáférés kiépítése, mind pedig a szektorban dolgozók bérrendezése. Ehhez átfogó, minimum 30%-os béremelésre van szükség. A kultúrának pedig vissza kell adni mind a szakmai, mind a financiális önállóságát!

A kultúra társadalmi összetartozásunk nélkülözhetetlen eszköze, a fenntarthatóság negyedik pillére. Szerepe vitathatatlan a társadalmi szemléletformálásban, hiszen általa tanulunk meg változtatni nézőpontunkon és tudjuk felvenni a harcot a globális környezeti válsággal.

Dr. Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!