A lakhatási válság az egyik legégetőbb probléma Budapesten

A lakhatási válság az egyik legégetőbb probléma Budapesten – mondta az LMP szóvivője pénteken Budapesten; Süveg Anna – online is közvetített sajtótájékoztatóján – felsorolta megoldási javaslataikat.

Az ellenzéki politikus arról beszélt, hogy az utóbbi évtizedekben az ingatlanárak „kilőttek”, és az albérletárak is az „egekbe szöktek”. A problémát mindenki a saját bőrén érezte, de sem az állam, sem a fővárosi önkormányzat nem tett érdemi lépéseket annak enyhítéséért – jelentette ki.

Hangot adott annak a véleményének, hogy sem Szentkirályi Alexandra, sem Karácsony Gergely főpolgármesterré választása nem enyhítené a lakhatási krízist.

Süveg Anna ezzel szemben jó példának nevezte, hogy Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere „folyamatosan újít fel és ad át” szociális bérlakásokat. Hangsúlyozta, hogy Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje 101 pontos programban fejtette ki azon vállalásait, amelyek átlendíthetnék Budapestet ezen a válságon.

Az LMP szóvivője ígéretet tett arra, hogy a következő ciklusban legalább tízezer új szolgálati lakás építését kezdik meg a közszolgálatban dolgozók számára.

„Megakadályozzuk Rákos-Dubaj felépítését a mai tervezet szerint” – mondta Süveg Anna, hozzátéve, hogy a terület lehetőséget ad egy korszerű, emberközpontú városrész felépítésére, akár 10-15 ezer család lakhatási kérdésének megoldására, egy városi park létrehozására és országos közintézmények elhelyezésére. A terület jövőjéről a kormánynak, a fővárosnak és az önkormányzatoknak együttesen kellene dönteniük – hangsúlyozta.

Az ellenzéki politikus a programjukból megemlítette a budapesti panelházak korszerűsítését és egy úgynevezett társasházi tanácsadó iroda felállítását.

Arról is beszélt, hogy többlépcsős programmal akarnak javítani a felsőoktatási hallgatók lakhatási helyzetén. A program célja, hogy az évtized végére az egyetemekkel együttműködve tízezerrel növeljék a férőhelyek számát – közölte. Elmondta, hogy első lépésként a meglévő fővárosi ingatlanállomány hasznosításával, épületek felújításával biztosítanának támogatott, az albérleteknél kedvezőbb árú lakhatást. Emellett újra tárgyalni szeretnének a kormánnyal a Diákváros koncepciójának felélesztéséről – fűzte hozzá.

MTI/LMP Sajtó