A Lánchíd és a rakpart autómentesítését javasolja az LMP

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese a párt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, a jövőre alapítása 150. évfordulóját ünneplő főváros megérdemli, hogy születésnapjára „emberbarát várossá” váljon.
Ehhez csökkenteni kell a légszennyezést, elsősorban a közösségi közlekedés növelésével és forgalomcsökkentéssel.
A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a belvárosban ma egy fiatal házaspár csak lelkiismeretfurdalással tudja kivinni az utcára csecsemőjét.
Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője arról beszélt, az élhető város megteremtéséhez forgalomcsillapításra van szükség. Ennek egyik eszköze a dugódíj bevezetése, a másik a klímabérlet.
Emellett azonban további lépésekre is szükség van.
A Lánchíd és a rakpart autómentesítése lehetne az első lépés egy központi sétáló zóna megteremtéséhez. Ez alapvetően nem egyenlő az autók teljes kitiltásával, de előnyben részesíti a gyalogos, kerékpáros és közösségi közlekedés fejlesztését – tette hozzá.
Kitért arra is, „15-20 perces várost kell teremteni”, ahol 15-20 percen belül minden, az élethez szükséges funkció – iskola, bolt, posta, orvos – elérhető.
Bakos Bernadett azt is mondta, a belvárosban vissza kell szorítani a közterületi parkolást, hiszen jelenleg a belvárosi közterületek nyolcvan százalékát az autók foglalják el.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!