A legmagasabb szinten képviselteti magát az olajlobbi a 28. Klímacsúcson

Szultán Ahmed el-Dzsabert, a Cop28 klímacsúcs elnöke szerint nincs tudományos háttere a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésének, és visszavezetné az emberiséget a barlangokba, ha megszüntetnénk a szén, a kőolaj és a földgáz használatát. Ezek a felháborító kijelentések jól mutatják, mekkora hiba volt az Egyesült Arab Emírségek nemzeti olajvállalatának vezetőjét kinevezni a klímacsúcs elnökének.

A fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származik az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 75%-a, ezek a klímaváltozás fő felelősei. Csak akkor kerülhetjük el az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásait, ha minél gyorsabban kivezetjük a fosszilis energiaforrásokat, csökkentjük az energiafogyasztást és átállunk megújuló energiára.

Az Orbán kormány azonban mintha nem venne erről tudomást. Ha szavakban nem is, tettekben a Cop 28 elnökének szellemiségét képviseli: esze ágában sincs kivezetni a fosszilis energiaforrásokat. A kormány növeli a földgáz-kitermelést, meghosszabbítja a széntüzelésű Mátrai Erőmű üzemidejét és gázturbinás erőműveket épít. Egyértelmű, hogy a klímaválság megfékezését nem a nagytőkével összefonódott kormányoktól várhatjuk, ehhez zöld pártokra és zöld politikusokra van szükség.  

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!