A magyar közoktatás napja – változások kellenek!

November 22-én ünnepeljük a magyar közoktatás napját. Köszönjük minden oktatásban és oktatásért dolgozónak, diáknak és szülőnek a kitartó munkáját,együttműködését!

Az oktatás kritikus állapotba került az elmúlt években. A kormány nem segítette a digitális oktatáshoz való hozzáférést; indokolatlan terhet rótt a pedagógiai szakszolgálatokra az új iskolaérettségi szabályozással; kiszorította a magántulajdonú tankönyvkiadókat az állami és egyházi kiadók javára és ellehetetlenítette a szabad tankönyvválasztást; nem egyeztetett szakemberekkel az érettségik ügyében; tovább hátráltatta a gimnáziumok térnyerését és ellehetetlenítette az angol nyelvű óvodák működését.

Mindeközben az oktatási intézményekben akadálytalanul terjedt a járvány.
Nem rendeltek el rendszeres intézményi tesztelést, kontaktkutatást; az utolsó pillanatra hagyták a pedagógusok oltását, és támogatás nélkül hagyták a gyermekükkel otthon maradó szülőket, pedig ezek az intézkedések a járvány visszaszorítását eredményezhették volna.

Ma a dolgozók többsége, ha nem a nyugdíj miatt, akkor azért hagyja el a pályát, mert túlterhelt, kilátástalannak érzi a helyzetét és mert ott nincs helye a szakmai és az erkölcsi megbecsülésnek.

Az oktatást ellehetetlenítő döntések pedig sorra születnek, a szakma beleszólása nélkül. A magyar közoktatás napjának üzenete a közös cselekvésre való felhívás az oktatás helyzetének elősegítésére. Az LMP hisz abban, hogy egy kompetens kormány biztosítani tudja azokat a feltételeket, amelyek a nemzet saját jövőjéről való gondoskodását alapozzák meg.

Ezért alkottuk meg a Zöld Garancia Programunkat, melynek hangsúlyos része a közoktatás fenntarthatóvá alakítása és ezért kötelezte el magát a kormányváltásra készülő ellenzék is, hogy a kormányváltást követően az oktatást meghatározó kérdésekben csak a szakma bevonásával, a szakmai szervezetekkel szoros együttműködésben hoz majd meghatározó döntéseket.

Hohn Krisztina,
az LMP frakcióvezető-helyettese

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!