A magyar nyelv és kultúra érték

A magyar nyelv és kultúra érték mindannyiunk számára. De különösen értékes a Magyar Szórvány Napján, különösen értékes azok számára, akiknek nem természetes a mindennapi magyar oktatáshoz, kultúrához való hozzáférés.

Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésnapja, november 15.-e a Magyar Szórvány Napja, az RMDSZ kezdeményezésére. Az LMP szerint, a magyar szórvány közösségeket támogatni kell Magyarországról, illetve a határon túl élő tömbben élő magyar közösségek részéről is. A szórványban élő magyar nyelvű kisebbség a többségi nemzetekhez képest hátrányos nyelvi, oktatási helyzetben van, és erősebb, folyamatos asszimilációnak, elvándorlásnak van kitéve. Biztosítanunk kell az anyanyelv és a hit mindennapos használatát, és a saját kultúrán át az önazonosság megőrzésének lehetőségét. Felelősséget kell vállalnunk a szomszédos országokban élő magyar alapvető nyelvi-, oktatási jogok, illetve a kisközösségi lét fennmaradásáért.

A Magyar Szórvány Napján emlékeztetünk kell magunkat, hogy identitásunk megőrzése a kulcs a magyar nyelv és kultúra fennmaradásához belföldön, külhonban és a diaszpórában egyaránt.

Dr. Keresztes László Lóránt
frakcióvezető

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!