A médiatanácshoz fordul Ungár Péter: Elfogadhatatlan ahogy az MTVA orosz agressziót mosdatta

Ungár Péter az LMP országgyűlési képviselője kezdeményezi, hogy Médiatanács vizsgálja ki, hogy az MTVA M1 csatornáján csütörtökön elhangzó, az orosz agresszióért lényegében Ukrajnát felelőssé tevő beszélgetések mennyiben felelnek meg a közszolgálatiságnak, a pártatlan, elfogulatlan tájékoztatásnak.

Ha nem is elfogadható, de megszokott jelenség, hogy a köztévében kormány-kritikus hangok nem nagyon jelenhetnek meg, az azonban a köztelevíziótól is szokatlan, hogy a magyar kormány álláspontjával is szembe fordulva próbálják félretájékoztatni a nézőket. Az orosz-ukrán háború kitörésének napján pedig ez történt.

A köztelevízió adásában a szereplők és a televízió műsorvezetői több, egymást követő beszélgetésben is az agresszor Oroszországot mutatták be, mint pozitív, megfontolt, nyugodt szereplőt és a megtámadott Ukrajnát tették felelőssé a háborúért.

Az MTVA által adásba engedett beszélgetések egyoldalú, kontextus nélküli orosz propagandaanyagok voltak. A televízió még kísérletet sem tett az eltérő szempontok bemutatására, vagy geopolitikai elemzésre, egyszerűen a Kreml álláspontját közvetítette. Ez az álláspont pedig nem mellékesen ellentétes az EU és a NATO és a magyar kormány álláspontjával is.

A köztelevízió gyakorlatában az nem ritka, hogy aki a kormánnyal vagy a miniszterelnökkel ellentétes véleményt fogalmaz meg, az hazaárulóként tűnik fel. Ezeken a nem ritka eseteken is lenne mit vizsgálni, az azonban mindenképpen kivizsgálásra érdemes, hogy hogyan fordulhat elő, hogy a magyar adófizetők pénzéből fenntartott intézmény egy külföldi nagyhatalom propagandáját közvetíti

LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!