A méhgyilkos glifozát használatát mielőbb be kell tiltani!

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja a méhek világnapján újra benyújtja határozati javaslatát az országgyűlés felé, melynek célja a méhgyilkos glifozát gyomirtószer betiltása.

A méhek tömeges pusztulása évtizedek óta tart az erőltetett nagyipari, monokultúrás mezőgazdaság egyeduralma, a természetes élőhelyek és a biológiai sokféleség csökkenése, a különféle rovarbetegségek megjelenése, az éghajlatváltozás, és nem utolsó sorban a méhgyilkos vegyszerek, köztük a glifozát gyomirtószer tömeges mezőgazdasági használata miatt. 

A felmérések szerint a globális élelmiszertermelés háromnegyede, az európai növényfajok 84%-a a házi- és vadméh fajok beporzásától függ. Minden harmadik falat étel nekik köszönhető. A beporzók eltűnése miatt Kínában emberek kézzel vagy gépekkel porozzák be a mezőgazdasági növényeket, Kaliforniába pedig más államokból szállítják a méhcsaládokat, mivel az ottaniak kipusztultak. Hazánk jelenleg még sokkal szerencsésebb helyzetben van, de ránk is ez a sors vár, ha nem teszünk sürgősen lépéseket a beporzó rovarok és a biodiverzitás védelme érdekében.

Ideje, hogy a kormánypárti oldal is szembenézzen vele, hogy a méhek és egyéb beporzó rovarok számának drasztikus csökkenése ökológiai katasztrófához és az élelmiszertermelés összeomlásához vezet. Ezért nagyon fontos lépés, hogy a méhgyilkos glifozát gyomirtószert mielőbb kivezessük a mezőgazdasági használatból. Az LMP felszólítja a kormánypárti országgyűlési képviselőket, hogy cselekedjenek végre a nemzeti érdekek szerint, és élelmiszerbiztonságunk garantálása érdekében támogassák a javaslatot.

LMP Sajtó 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!