A munkavállalók megbecsülését követeli az LMP

Az otthongondozási díj emelését, az akkumulátorgyárakban „kizsákmányolt” dolgozók munkafeltételeinek javítását, valamint a pedagógusok bérének azonnali emelését követelte a május 1-jei ünnep alkalmából, hétfőn Budapesten megtartott sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezető-helyettese.

Kanász-Nagy Máté hangsúlyozta: a munkának megbecsülést és tiszteletet kell adni, ehhez pedig kormányzati intézkedésekre lenne szükség, ugyanis akik ma Magyarországon munkát végeznek, kevés megbecsülést kapnak.

Nem ismerik el például a „láthatatlan munkát végzők”, a beteg vagy fogyatékossággal élő hozzátartozójukat nap mint nap gondozók munkáját – emelte ki az LMP politikusa, aki közölte, az otthongondozási díjat ezért legalább a minimálbér szintjére kellene emelni.

Kanász-Nagy Máté szerint Magyarországon ma nagyon sokan – és a kormány tervei szerint egyre többen – végeznek nagyon rossz körülmények között munkát. „Itt az akkumulátorgyárakban dolgozó több tízezer emberre kell gondolni, akiket kizsákmányolnak a távol-keleti cégek” – jegyezte meg, hozzátéve: nem biztosítják például számunkra a megfelelő jövedelmet, az átlagbér szintjét is csak akkor lehet elérni, ha valaki „éjjel-nappal robotol” ezekben a gyárakban.

Kormányzati felelősség lenne a megfelelő előírásokat biztosítani ezekben az üzemekben – emelte ki.
Kanász-Nagy Máté szorgalmazta a pedagógusok megbecsülését is, mondván, az ország jövője múlik azon, ami az oktatásban történik, az oktatás pedig a pedagógusok és az ő munkájukat segítők vállán nyugszik.

Az LMP frakcióvezető-helyettese felszólította a kormányt, hogy ne az Európai Unióra hivatkozzon, hanem magyar költségvetési forrásból biztosítsa a magyar pedagógusok béremelését.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!