A NER oligarchái és a fideszes vezetésű önkormányzatok azonnal hagyjanak fel a természetkárosító beruházásokkal!

Az Átlátszó hétfőn adta hírül, hogy Tihanyban, védett természeti területen, a rév közelében, a Kenderföldek nevű erdős részen terveznek egy 200 férőhelyes parkolót, piacot és fogadó épületeket. A fejlesztésekre az önkormányzat 1,5 milliárd forint, „csendben kiosztott” állami támogatást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül.

A helyszín országos jelentőségű védett természeti terület része, de a tervezett parkoló miatt több tucat fát kell kivágni. Az önkormányzat által megrendelt előzetes vizsgálati eljárás szerint „jelentős környezeti hatások nem várhatók” a beruházás miatt. Ez az „alapmondat” szerepel szinte mindegyik kormányközeli beruházás engedélyében, mindegy, hogy luxusszállóról, vitorláskikötőről, vagy kavicsbányáról van szó, függetlenül attól, hogy milyen élőhelyek semmisülnek meg.

A tervezett parkoló 200 személygépkocsi és több busz számára készül, amit részben a rév közelében épülő lakópark új tulajdonosainak szánnak. Tósoki Imre fideszes polgármester szerint „kedvező tájképi, városképi hatása lesz a fejlesztésnek”, hiszen elhanyagolt, spontán erdősült területről, és idegenhonos zöld juhar faállományról van szó, arról viszont kevesebb szó esik, hogy a fák kivágása miatt 71 madárfaj fészkelő- és táplálkozóhelye és számos más állat élőhelye semmisülhet meg.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja felszólítja a tihanyi önkormányzatot és a félszigeten beruházó oligarchákat, hogy hagyjanak fel a védett területeket igénylő, élőhelyek elpusztításával és favágással járó építkezésekkel. A leromlott állapotú erdős területeket nem eltüntetni, hanem rehabilitálni, felújítani kell.

Ideje lenne annak, hogy az Orbán kormány és barátai a természetrombolás befejezésével a gyerekeink, a jövő generáció érdekeit védjék, de az LMP – Magyarország Zöld Pártja tisztában van azzal, hogy a Fidesz tudatos környezetrombolását, csak a 2022-es kormányváltás tudja majd megállítani.

Az LMP az ellenzéki együttműködés résztvevőjeként a zöld garancia arra, hogy a következő kormány politikájának a középpontjában a zöld politika álljon majd, mert a jövő zöld!

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke