A soroksári polgármester kezdeményezzen helyi népszavazást a vegyianyag-elosztóról!

Az LMP arra kéri a főváros XXIII. kerülete, vagyis Soroksár polgármesterét, hogy kezdeményezzen helyi népszavazást arról: akarnak-e az ott élők vegyianyag-elosztót a kerületükben.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: támogatják a Fővárosi Közgyűlés döntését, miszerint véderdővé nyilvánítással akadályoznák meg a vegyiüzem létrehozását.

Az LMP politikusa azonban hozzátette azt is: nem lehetnek biztosak abban, hogy a kormány nem nyilvánítja kiemelt beruházássá a projektet, amelynek tervéről a helyi lakosok és döntéshozók is csupán a sajtóból értesültek.

Schmuck Erzsébet elmondta: az elosztóból nemcsak a magyarországi akkumulátorgyárakat látnák el vegyianyaggal, hanem az Európában lévő kínai gyárakat is. Ez teljességgel elfogadhatatlan! – szögezte le a politikus.

Az LMP társelnöke szerint a kínai befektetők csupán azért jönnek Magyarországra, mert itt alacsonyak az adók, a környezetvédelmi normákat pedig senki nem kéri számon. A kormány azonban – szerinte – ezen politikájával az oktatást és az egészségügyet rövidíti meg, és az emberek egészségét, valamint a környezetet veszélyezteti.

Schmuck Erzsébet szólt az akkumulátorgyárak hatalmas víz-, energia- és területigényéről is.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!