A sóskútiak és a környékbeli települések összefogtak az akkumulátorbontó ellen – a kormány ismét átlépne rajtuk

Egy kedden társadalmi vitára bocsátott kormányrendelet-módosítás szerint a sóskúti akkumulátorbontó létesítését a kormány kiemelt beruházássá minősítené. Sőt, nem is csak a referencia- és tisztességes székhely nélküli, Alsózsolcán már befürdött, de 4,7 milliárd forint állami támogatás ígérvényével továbbra is rendelkező, szlovén beruházást, hanem egy további 70 hektáros területet, közvetlenül a már megépült – de nem üzemelő – dél-koreai Dongwha és a tervezett szlovén akkumulátorbontó mellett.

A sóskútiak és a környékbeli települések lakói egyértelműen a városvezetés és a kormány tudtára adták, hogy nem kérnek a szlovén illetőségű Andrada beruházásból. König Ferenc polgármester abban a pillanatban bukott meg településvezetőként, amikor a lakosság határozott véleményével szemben a kormány és a vállalkozó érdekeit próbálta érvényesíteni, azonban a sóskútiak nem álltak meg és helyi népszavazást kezdeményeztek a kérdésben, mely minden bizonnyal érvényes, eredményes és sikeres lesz!

Tudja ezt a kormány is, ezért február 20-án vitára bocsátott egy kormányrendelet-módosítást, amely – ahogy 2020-ban, a helyieket akkor is megkerülve már megtette a Dongwha esetén – kiemelt beruházássá tenné a projektet. Sikere esetén a helyi népszavazás eredményétől és a helyi szabályozástól függetlenül, a kijelölt területen azt tenne a kormány, illetve a kijelölt beruházó, amit akar.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja pontosan az ilyen esetek elkerülése érdekében kezdeményezte országos népszavazását a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályok eltörléséért, hogy egyetlen településvezető, vagy kormány se áldozhassa fel az emberek egészséges környezethez való jogát a külföldi profit oltárán. Az akkumulátorgyárak, akkumulátorfeldolgozók nem véletlenül veszélyes üzemek, láthatjuk ezt a szigetszentmiklósi és a gödi események okán is. De a környéken mindenki elborzadva nézte a napokban a francia akkumulátorbontó porig égését, hiszen a Sóskútra tervezett üzem mindössze 800 méterre kerülne egy épülő bölcsődétől, alig egy kilométerre természetvédelmi területtől, illetve tárnoki, sóskúti otthonoktól, valamint csak néhány kilométerre Érd kertvárosától és Pusztazámortól.

Az LMP követeli a kormánytól, hogy ne akadályozza meg, hogy a sóskútiak ügydöntően mondhassák el a véleményüket arról, hogy szeretnének-e egy veszélyes és szennyező üzem tőszomszédságában élni, azaz vonják vissza a terület kiemelt beruházássá nyilvánítását!

Tetlák Örs,
Érd alpolgármestere,
az LMP – Magyarország Zöld Pártja országos elnökségének tagja

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!