A szegedi önkormányzat magyarázattal tartozik a lehetséges vagyonvesztésről és kisajátított termőföldekre költött összegekről

Botka László és a szegedi önkormányzat az Orbán-kormányhoz csatlakozva támogatta a kínai gazdasági terjeszkedést, a BYD termőföldeket is megsemmisítő zöldmezős gigaberuházását, ráadásul ugyanúgy a jogfosztó „törvénytelenség törvénye” mögé bújva, ahogy a kormány szokta. A beruházás kapcsán több ingatlanügy is kérdéseket vet fel, például a Csányi Sándor cégétől vásárolt terület 1,8 milliárd forintos veszteséggel való továbbadása.

A szegedi önkormányzat január végén szerződött a BYD autógyártó céggel mintegy 300 hektár mezőgazdasági terület eladására, ahol azok gyárat építhetnek. Kiderült, hogy az önkormányzat tizenhétszer többet kap ezekért a földekért, mint amennyit a gazdáknak fizet. A különbséget az önkormányzat a terület ipari területté alakításával magyarázza. Ez azt jelenti, hogy több milliárd forintot kell elkölteni a területre, ezek szerint nyereség nélkül azért, hogy terméketlenné, élelmiszertermelésre alkalmatlanná tegyék, az örökre elvesszen a mezőgazdaság és az élővilág számára.

Az is kiderült, hogy ha az egész terület eladási egységárát nézzük, akkor a korábban a Pick Szeged Szalámigyár Zrt-től, Csányi Sándorhoz tartozó cégtől vett 97 hektáros területen négyzetméterenként 5 eurót, összesen 1,8 milliárd forintot bukott a város.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint eleve elhibázott az az orbáni gazdaságpolitika, amely külföldi nagyvállalatok idecsábításával tovább növeli hazánk gazdasági függőségét, kiárusítja termőföldjeinket, vízkincsünket, levegőnket. Mindezt a helyi polgárokat és közösségeket megalázó, jogaikat és beleszólási lehetőségüket semmibe vevő kiemelt beruházási törvény mögé bújva. Szomorúan látjuk, hogy ezt a zsákutcás politikát támogatják Szeged jelenlegi vezetői is ahelyett, hogy a térség kis- és középvállalkozói rétegének megerősítését és a magyar mezőgazdaság fenntartható fejlesztését tűznék ki célul.

LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!