A szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából

Magyarország az Európai Unió tagországai között a középmezőny alján helyezkedik el a szegénység mértékének és mélységének mutatói alapján, amiért egyértelműen a 13 éve regnáló Orbán-kormányok a felelősek.

A legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy Magyarországon a gyerekek 18 százaléka él komoly anyagi nélkülözésben. Különösen aggodalomra ad okot az a tény, hogy a 16 év alatti gyermekeket nevelő alacsony jövedelmű háztartások 14,6 százalékában nem jutnak hozzá a megfelelő egészségügyi szolgáltatásokhoz.

A lakhatási költségek fizetési problémáival szembesülő gyerekes családok aránya Magyarországon kiemelkedően magas az Európai Unióban, meghaladva a 14 százalékot, miközben az uniós átlag mindössze 3,6 százalék. Ez azt mutatja, hogy sürgősen intézkedésekre van szükség a lakhatási költségek megfizethetőségének javítása érdekében.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja számos olyan javaslatot nyújtott be, amelyek fontos szerepet játszhatnak a szegénység leküzdésében. Ilyenek például az ápolási díj emelése a megfelelő szintre, a családi pótlék növelése, különösen az egyedülálló szülők esetében, ahol a különbség elérheti a 45 százalékot. Az LMP továbbá javasolja a szociális dolgozók és közmunkások béremelését, valamint a nyugdíjak emelését. Az LMP meggyőződése szerint bűn, hogy a kormány luxusberuházásokra herdálja a pénzeket, ahelyett hogy felszámolná a szegénységet Magyarországon.

Hohn Krisztina,
az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!