A Székely Szabadság Napja azt üzeni, hogy a közösségeknek magukat kell megszervezniük

Ott vívható ki és védhető meg a közösség demokratikus joga, ahol a közösségek megszervezik önmagukat. A jogot sehol sem adják könnyen, azért mindig keményen meg kellett és kell ma is küzdenünk.

1854-ben azért végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten Bágyi Török János tanárt, Martonosi Gálffy Mihály ügyvédet és Nagyváradi Horváth Károly birtokost, mert a szent szabadság zászlaja alatt keltek fel a zsarnokság ellen. Küzdelmük ma is érvényes, mert ma is dölyfös nagyurak bitorolnák el a nép jogos jogát.

Az LMP alapításától kezdve támogatja a határon túl élő magyarok jogait, kiáll a természetes közösségek érdekében, védi a kulturális sokféleséget, amik közös európai értékeink.

A Székely Szabadság Napján újból és újból kinyilvánítjuk támogatásunkat Székelyföld jogos autonómiatörekvésével kapcsolatban. Az LMP egyértelművé tette ezirányú politikáját, amikor a Székely Nemzeti Tanács európai kezdeményezésének támogatására három évvel ezelőtt határozati javaslatot nyújtottunk be a magyar Országgyűlésbe, mely mögé ellenzéki és kormánypárti frakciók egyaránt felsorakoztak. A nemzeti régiók támogatásért elindított európai mozgalom magyar és Európa nemzetiségeinek sikere a közvetlen demokrácia eszközével, amit az Európai Bizottságnak kell végre komolyan vennie.

Jog ott van, ahol erős közösség él, béke ott van, ahol jog van, jog ott van, ahol nincs zsarnokság.

 

Keresztes László Lóránt,
az LMP országgyűlési képviselője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!