A települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A települési klímavédelmi feladatok támogatására szólította fel a kormányt Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A szükséges intézkedéseket az önkormányzatok jelenlegi pénzügyi helyzetükben nem tudják finanszírozni – indokolta felvetését.

A klímaváltozás mérséklése érdekében szükséges a károsanyag és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Ennek egyik megoldása az úgynevezett 15 perces települések kialakítása, ahol az otthon, a munkahely és az egyéb szolgáltatási helyek közötti távolság 15 perc alatt megtehető közösségi közlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan – mondta a politikus.

Értékelése szerint ehhez az önkormányzati lakásállomány növelésére, a közösségi közlekedés támogatására és a vasút fejlesztésére lenne szükség.

Szólt arról is, hogy az önkormányzati épületállomány felújításával is csökkenthető a károsanyag-kibocsátás, a korszerűsítéshez a kormány támogatására van szükség. Bakos Bernadett szükséges intézkedésnek nevezte az energiaközösségek kialakítását és azt, hogy az energiát minél inkább helyben termeljék meg.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen. Hozzátette: ez is kormányzati támogatással valósítható meg.

Esőkertek kialakítását is szükségesnek tartja az ellenzéki képviselő. Mint mondta, ez megoldást jelenthet a villámárvizek és az aszály ellen a városi környezetben. Megjegyezte, hogy a szélkárok enyhítésére akcióterveket kellene kidolgozni.

A politikus fontosnak nevezte a fenntartható hulladékgazdálkodás, a közösségi komposztálás, a közösségi kertek kormányzati támogatását. Hangsúlyozta, hogy szükséges lenne a vállalkozások „zöldítése” is.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!