A termőföldön élelmet kell termelni, nem üzemanyagot

A termőföldön élelmet kell termelni, nem üzemanyagot – hangsúlyozta az LMP társelnöke szombaton online sajtótájékoztatón.

Schmuck Erzsébet felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt javasolta, töröljék el azt az előírást, hogy bioüzemanyag-adalékot kell keverni az üzemanyagokba.
Az LMP nemcsak a kötelező bekeverést szüntetné meg, hanem az úgynevezett bioüzemanyagok termelését és importálását is – közölte.
Schmuck Erzsébet ennek indokának a globális élelmiszerválságot és az azt súlyosbító ukrajnai háborút nevezte. Úgy vélte, hogy az élelmiszerválság hatása csak súlyosbodni fog, mert a klímaváltozás rengeteg földet tesz terméketlenné.
Azt hangoztatta: „határozottan fel kell lépni az olyan zsákutcás, álzöld megoldások ellen, mint az úgynevezett bioüzemanyagok, a biodízel és a bioetanol”.
Az LMP követeli, hogy ne lehessen az ember számára fogyasztható, vagy állati takarmányként hasznosítható mezőgazdasági alapanyagból, például a repcéből, a napraforgóból, vagy a kukoricából üzemanyag – mondta az ellenzéki politikus.
Az LMP társelnöke szerint a termőföldet csak élelmiszertermelésre szabad felhasználni, ráadásul a bioüzemanyagok megtermelése is növeli az éghajlatváltozást.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!