A tétlenség visszaüt – az elavult hálózat miatt a megújulóenergia- fejlesztési igények töredéke kaphat csak engedélyt

Mindössze 670 MW kapacitás valósulhat meg abból a 10 000 MW megújulóenergia- és tárolási fejlesztési igényből, ami a 2029 utáni, villamosenergia-hálózati csatlakozásokért tavaly év végén kiírt pályázatra érkezett. Most üt vissza a kormány eddigi tétlensége: azért nem nőhet jobban a megújulóenergia-kapacitás, mert elavult a villamosenergia-hálózat. 

A pályázatra beérkezett nagymértékű fejlesztési igény jól mutatja, hogy a megújuló energia versenyképes. A hazai bizonytalan szabályozási és politikai környezet ellenére piaci alapon fejlődhetne a zöldenergia, ha a kormány időben felkészült volna erre az infrastruktúra fejlesztésével.

A hálózati problémák miatt az 5000 MW naperőmű és 2500 MW energiatárolói fejlesztési igényből semmi nem valósulhat meg és a 2500 MW szélerőmű fejlesztésből is mindössze 670 MW. Azonban egy kormányrendelet szerint ennek feltétele, hogy egy helyen, egyetlen hálózati csomópont mellett valósuljon meg. Hiába jelentette ki Lantos Csaba, hogy „nem akar szélkerékerdőket”, egy ekkora kapacitású szélerőmű 150-200 szélturbinát jelentene. 

A kormány terve mögött felmerül a gyanú, hogy egyetlen vagy néhány kormányközeli gazdasági körnek akarnak kedvezni a hálózati csatlakozás biztosításával, ahelyett, hogy a szélenergiát az országban elosztva, decentralizáltan fejlesztenék, energiaközösségeket is bevonva.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy ne korlátozza a megújuló energia térnyerését, a hálózat fejlesztésével biztosítsa a szükséges hálózati csatlakozásokat. Tegye lehetővé, hogy 2030-ra a tervezettnél háromszor nagyobb (4GW) szélenergia kapacitás épüljön ki, de nem egy helyen, hanem több kisebb szélerőmű parkban az országban sok helyen elosztva. 

LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!