Áder János fejezze be az atomenergia zöldre festését!

Áder Jánosnak köztársasági elnökként számos lehetősége volt arra, hogy fellépjen az Orbán-kormány klímaromboló és természetpusztító politikája ellen, de kevés kivételtől eltekintve ezt nem tette meg. Ha már nem sikerült cselekedni, legalább ne ártson: fejezze be atomenergia zöldre festését!

Elfogadhatatlan, hogy a volt köztársasági elnök zöld színben próbálta feltüntetni az atomenergiát a Kék bolygó című podcastjának hétfői adásában. Beszélgetőtársa, Hárfás Zsolt „atomenergia szakértő” hazugságok és csúsztatások tömegét adta elő a nukleáris iparág védelmében.

Az igazság az, hogy az atomenergia nem zöld, nem olcsó és nem biztonságos. A nagy aktivitású radioaktív hulladékok több tízezer éves kezelésére nincs megoldás, ezt súlyos felelőtlenség a jövő nemzedékekre terhelni. A Paksi Atomerőmű csak azért tud olcsón termelni, mert az áram árában se az építés se a hulladékkezelés költsége nincs benne. A biztonságról pedig mindent elmond, hogy Paks 2-t egy aktív törésvonalra építené az a Roszatom, amelynek tulajdonosa, az orosz állam minden létező nukleáris egyezményt megsértett Ukrajnában, amikor fegyverrel megtámadta és elfoglalta a zaporizzsjai atomerőművet.

Áder Jánosnak és Hárfás Zsoltnak abban sincs igaza, hogy zsinóráramra szükség van és a megújuló energiaforrások nem nyújtanak alternatívát. Megfelelő energiaszerkezettel, tárolással és rugalmas fogyasztással kezelhető az ingadozóan termelő nap- és szélenergia kihívása, és teljes mértékben át lehet állni a megújuló energiaforrásokra.

Atompárti propagandaműsorok gyártása helyett Áder János vesse latba befolyását és az LMP határozati javaslatának megfelelően győzze meg a kormányt az EU-s taxonómia rendelet módosításának elutasításáról, ami fenntartható energiaként ismerné el az atomenergiát és a földgázt!

Dr. Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté,
az LMP társelnökei