Áfacsökkentést! 5 százalék legyen az új 27 százalék!

Országos kampányt indít az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentése érdekében az LMP, melynek nyitó eseménye az a sajtótájékoztató volt, amit ma délelőtt tartott Csárdi Antal, a párt országgyűlési képviselője a Vámház körúti Vásárcsarnok előtt.

Az utóbbi időben az LMP rengeteg visszajelzést kapott a polgároktól azzal kapcsolatban, hogy egyre nagyobb nehézséget okoz a számukra az alapvető élelmiszerek megvásárlása. Egyszerűen azért, mert az árak jelentősen, bizonyos esetekben szélsőségesen megugrottak. A zöldség-gyümölcsök ára például az átlagos inflációnak a sokszorosával emelkedett.

A mai sajtótájékoztatón Csárdi Antal elmondta, az LMP hosszú évek óta küzd azért, hogy a szégyenteljes áfa-helyzet megváltozzon, vagyis hogy az alapvető élelmiszerek áfája ne 27 százalék legyen, hanem 5. Egy igazságos adórendszerben legalábbis ennek kéne érvényesülnie, de a magyar adórendszer minden, csak nem igazságos. Elég volt az indokolatlanul magas luxus ÁFA-kulcsból, ami túlzóan nagy mértékben terheli az alapvető, a mindennapi élethez nélkülözhetetlen élelmiszerek árát, és amit a társadalom nagy része ezért csak nehézségek árán tud megvásárolni. Nonszensz, hogy egy gyémánt karkötő és egy kiló alma ugyanazon adókulcs alá esik.

Csárdi Antal ezért meghirdette az LMP áfacsökkentést sürgető programját. Első lépésként a párt benyújtott egy javaslatot az országgyűlésnek, ami az áfa-törvényt módosítaná: az alapvető élelmiszerek adózzanak egységesen 5 százalékos adókulccsal.

Csárdi szerint a következő lépés az, hogy az LMP bebizonyítja a kormánynak, minderre jelentős társadalmi igény is mutatkozik. A mai naptól országos aláírásgyűjtési akció kezdődik. A hétvégén minden nagyobb vidéki városban és Budapesten is aláírható a petíció, online pedig az afacsokkentest.hu oldalon támogatható a kezdeményezés.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!