Ahogy az idősekkel bánunk megmutatja, hogy a társadalom valójában milyen

 

Félmilliónál is több nyugdíjas kénytelen havonta százezer forintnál is kevesebből megélni. Ez 4 százalékos inflációnál elfogadhatatlan. Hogy veszi a kormány a bátorságot arra, hogy a nyugdíjemelés összegével az év végéig szabadon gazdálkodjon? – tette fel a kérdést az Idősek világnapja alkalmából tartott szerdai közös sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet és Ungár Péter.

A kormány folyamatosan tartozik a nyugdíjasoknak. Az LMP „nyugdíjas csomagot” nyújtott be nyári parlamenti ülésszak végén, aminek az egyik fontos eleme, hogy ha az infláció, akár csak 1 százalékkal is nagyobb, mint a nyugdíjemelés, akkor a nyugdíjasok azonnal kapják meg a korrekciót. A csomag másik fontos eleme, hogy járjon nyugdíj prémium, ha növekszik az ország GDP-je.

Szeretnénk, ha a nyugdíjemelések úgy oszlanának meg, hogy a kisnyugdíjasokat jobban segítik, mert ezzel csökkenthető a nyugdíjak közötti egyenlőtlenség. A mostani gazdasági válságban egyre nehezebb megélni, ezért nem csak jövőbeni intézkedések kellenek, hanem azonnali segítség is. Az LMP elvárja a kormánytól, hogy a 13. havi nyugdíj első részletét, amit jövőre kellene kiutalni az államnak még idén kapják meg a nyugdíjasok. Kitűzött célunk, hogy a minimál nyugdíjat 28 ezer forintról a kormány azonnal két és félszeresére, azaz havi 71 250 Ft-ra emelje. Szégyen, hogy a mai napig ennyire alacsony a minimálnyugdíj összege.

Ma Magyarországon az idősgondozás válságos helyzetben van. Több éves várakozási idővel találkozhatunk az idősotthonoknál, aminek az egyetlen oka, hogy a kormány részéről nem történt érdemi férőhelyszám bővítés. Az idősgondozásban dolgozók bére megalázóan alacsony. Ám akik otthonukban gondozzák szeretteiket, azokat sem fizeti meg az állam. A kormány álláspontja, hogy az idősgondozás a családok feladata, ám ez az álláspont tarthatatlan. Nem lehet minden egyes alkalommal az idősgondozást a családra terhelni, főleg nem a 21. században, amikor a családi és társadalmi struktúrák teljes változáson mentek keresztül. A kormánynak igenis feladata az idős állampolgárokról való gondoskodás. Garantálni kell, hogy akik egy egész életen át tisztességben dolgoztak, idős korukban is meg tudjanak élni a nyugdíjukból. Holnap van az idősek világnapja, azonban édeskevés, ha évente csak egy napig törődünk velük. Minden nap egyaránt szükségük van anyagi és erkölcsi támogatásra.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!