Akkugyarmatosítás helyett a gondoskodási válságot kell felszámolni

Az LMP azt követeli, hogy a kormány a „gondoskodási válság” felszámolására fordítsa azt az összeget, amelyet az „akkumulátorgyarmatosítás” kiszolgálására szán.

Süveg Anna, az ellenzéki párt szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a jövő évi büdzsében beruházásösztönzési célelőirányzatként szereplő 132 milliárd forintot a szociális szektor béremelésére, a férőhelyek számának növelésére, valamint az otthonápolási díj minimálbér szintjére történő emelésére kell fordítani.

Utóbbi nem lenne nagy megterhelés a költségvetésnek, mégis, mintegy tízezer család életét könnyítené meg – hangsúlyozta.

A politikus elmondta, hogy a kabinet 2016 óta legalább 1300 milliárd forinttal támogatta az akkumulátoripart. Ebből a forrásból szerinte meg lehetett volna emelni a tanárok, a szociális dolgozók és az egészségügyiek bérét is.

Süveg Anna elfogadhatatlannak ítélte a jelenlegi „gondoskodási válságot”, azt, hogy az emberek évtizedekig fizetnek adót, idős korukra mégis cserbenhagyja őket az állam, a hozzátartozóknak kell ápolniuk őket.

Mindez tízezreket von el a munkaerőpiacról, akik, ha munkát vállalhatnának, nem lenne szükség a vendégmunkások behívására – mondta.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!