Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Országos akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP – Magyarország Zöld Pártja – közölte a párt társelnöke pénteki, online sajtótájékoztatóján.

Schmuck Erzsébet szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

Értékelése szerint ez annak a jele, hogy a kormány felelőtlenül és „vakon repült bele” az akkumulátorgyarmatosításba.

A már három működő akkugyárban nagyon sok selejtes akkumulátor keletkezik – mondta, megemlítve, hogy a hírek szerint a komáromi SK-nál 30 százalékos volt a selejtráta és hasonló számokról hallani a másik két gyár esetében is.

Megfelelő körültekintéssel készített hatástanulmányok híján a kormánynak rögtönöznie kell, ennek köszönhető például a sóskóti akkufeldolgozó üzem „égből pottyant terve” – tette hozzá Schmuck Erzsébet.

Szinte el sem lehet képzelni – mondta, milyen környezeti terhelést kell elviselnie Magyarországnak, ha a kormány tényleg akkugyarmatot csinál belőle.

„Most kell észnél lennünk és figyelnünk, mert a kormány Magyarországból méreglerakatot csinál” – hangoztatta, arra kérve minden „hazáját szerető magyar polgárt”, hogy ha bárhol a településén vagy a közelében észrevesz akkuipari hulladékot, jelezze azt az LMP akkuhulladékfigyelő rendszerében, amely a párt honlapján található. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja pedig „minden eszközt bevetve” megszabadítja a települést a mérgező hulladéktól – ígérte Schmuck Erzsébet.

MTI/LMP Sajtó