Akkumulátorhulladék-lerakat leszünk

Az LMP szerint a kormány nemcsak “akkumulátorgyarmattá” teszi az országot, hanem akkumulátorhulladék-lerakattá is, ez pedig veszélyezteti az ország biztonságát és jövőjét – jelentette ki az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy Máté azt mondta: az akkumulátorgyárak 20-30 százalékos selejtaránnyal dolgoznak, az elrontott termékek pedig vegyi anyagokat tartalmazó veszélyes hulladékok. Ha megvalósul a kormány terve, és több mint húsz akkugyár működik majd az országban, elárasztanak minket ezek a selejtek – vetítette előre.

Maga az előállítás is környezetszennyező, ráadásul a gyárak a biztonságos működést sem tudják garantálni, már több helyen is emberáldozatokat követelt az üzemek működése – hangsúlyozta.

A politikus a veszélyesen működő üzemek azonnali bezárását, valamint a büntetési összegek sokszorosára emelését szorgalmazta.

Kanász-Nagy Máté szólt az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségről is, amelynek okán az itt gyártott, de már elhasznált akkumulátorokat is Magyarországon kell tárolni, megsemmisíteni, újrafelhasználni. Ez is rengeteg energiát követel és környezetszennyező – jelentette ki.

MTI/LMP Sajtó