Alacsony kibocsátású zónákat Budapestre is!

Budapesten is be kell vezetni az alacsony kibocsátású zónákat a közlekedésben!

Szófia városa úgy döntött, hogy a téli időszakban ezentúl bevezeti az alacsony kibocsátású zónák (Low-emission zones) rendszerét a városban. Ez azt jelenti, hogy a légszennyezés csökkentés érdekében az alacsony kibocsátású zónákba a különösen légszennyező autók nem, vagy csak magas díj ellenében hajthatnak be. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint Budapestnek követnie kell ezt az egyre inkább terjedő pozitív változást.

Nemzetközi példák egész sora jelzi, hogy a módszer működik. Az angol, német, olasz és számos más országban lévő városokban a tanulmányok többsége szerint az ilyen védett zónák bevezetése bizonyítottan csökkenti a légszennyezést, és javítja a lakosok egészségét. Az alacsony kibocsátású zónákat bevezető különböző városokban 15-50 százalékkal csökkent a szálló por és a NOx koncentrációja. Ennek köszönhetően kórházi adatok szerint 2-3 százalékkal csökkent a szívbetegségek, és 7-12 százalékkal az agyvérzések száma. Hosszú távon még jobb eredmények érhetőek el.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint Budapestnek követnie kell azon városokat, ahol bevezették az alacsony kibocsátású zónák rendszerét, mivel ez egy hatékony módszer arra, hogy visszaszorítsuk a légszennyezettséget, csökkentsük a dugókat és javítsuk az ott élők életminőségét.

Bakos Bernadett,
az LMP országgyűlési képviselője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!