Álláspont az európai uniós reformcsomagról

A német és francia kormány év elején rendelt egy közös szakértői anyagot az EU működésének megreformálásáról. A most nyilvánosságra hozott szakértői megállapítások többek között a vétójog eltörlését javasolják az uniós döntéshozataloknál. Ezen túlmenően egyértelműsítenék, hogy az Európai Unió magországok, félperiféria és periféria szinteken tud csak működni. 

Az LMP szerint az, hogy az Unió döntéshozatali mechanizmusa rossz, nehézkes, túlbürokratizált és átláthatatlan, tény. Ezért minden olyan kezdeményezést tudunk támogatni, ami ezt hivatott javítani. 

Meggyőződésünk, hogy az európai intézményrendszert úgy hozták létre, hogy a kompromisszum nem egy, hanem az egyetlen lehetőség legyen. Mindazonáltal mi a magunk részéről azt üdvözölnénk, ha a vétó nem a német és francia politikai-gazdasági elit kiszervezett eszköze lenne a kelet-európai államoknak, mint ahogy például az történik klímapolitikai ügyekben. 

Álláspontunk szerint nem meglepő, hogy pont egy német és francia kormány által rendelt anyag javasolja azt, hogy az EU integrációja négy szinten legyen elkülönítve, ahol a központ-periféria ellentét már nem egy leküzdendő jelenség, hanem kifejezetten támogatandó. Ez a magországok erejét adó nagyvállalatok érdeke: Kelet-Európa maradjon a Nyugat hulladéklerakója, hátsó udvara és összeszerelő üzeme. A többsebességes Európa koncepciója elleni küzdelemnek egy magára találó szélesebb közép-európai együttműködés lehet a motorja. Ehhez azonban előbb vissza kell állítanunk a magyarországi külpolitikai koordináta rendszerünket. 

Ungár Péter,
az LMP társelnöke,
EP-listavezetője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!